3 redenen om niet te kiezen voor een MKB energiecollectief

minder.nl

Iedere ondernemer in Nederland wil natuurlijk minder betalen voor de zakelijke energie. Om MKB’ers een handje te helpen zijn er diverse energiecollectieven beschikbaar waar ondernemers zich bij aan kunnen sluiten. Het grootste doel van zo’n collectief is om gezamenlijk flinke kortingen te kunnen krijgen op zakelijke energie. Dat lijkt in eerste instantie misschien aantrekkelijk, maar voordat je je aanmeldt voor een energiecollectief is het goed om wat meer te weten over de nadelen ervan. Er zijn namelijk drie hele belangrijke redenen om niet te kiezen voor een MKB energiecollectief en je zakelijke energie gewoon zelf te regelen. Hieronder lees je daar meer over.

Geld betalen om mee te dingen voor korting

Het eerste nadeel van een MKB energiecollectief is het feit dat je geld moet betalen om mee te kunnen dingen voor korting. Misschien denk je aan het begin “prima”, maar wanneer je er wat langer over nadenkt, is het best vreemd om eerst toegangsgeld te moeten betalen en daarna pas korting te krijgen. Vooraf weet je nog helemaal niet wat die korting precies gaat zijn en dat terwijl de ‘toegang’ soms tot wel honderden euro’s kan zijn. Wat ons betreft zou dit al een alarmbel moeten zijn om niet te kiezen voor zo’n energiecollectief. Het geld dat je betaalt aan het begin, kun je uiteindelijk besparen wanneer je zelf op zoek gaat naar een goede deal. Begin met MKB energie vergelijken via internet en je vindt al gauw een aantrekkelijke deal.

Niet iedere energieleverancier doet mee

Mocht je toch nog niet tegen zijn gehouden door het entreegeld dat je moet betalen, dan is de volgende reden misschien dé reden om niet te kiezen voor een energiecollectief. Wanneer een energiecollectief gevuld is met MKB’ers wordt de groep ‘geveild’ onder meerdere energieleveranciers. Uiteraard wil iedere leverancier wel zo’n grote groep klanten in het klantenbestand hebben. Toch doet niet ieder energiebedrijf mee met dit soort collectieven, waardoor je nooit 100% zeker weet dat je de beste prijs krijgt voor je zakelijke energie. Het totale aanbod wordt op deze manier namelijk nooit weergeven. Wanneer je zelf zakelijke energie met elkaar vergelijkt, zul je zien dat wél alle aanbieders worden meegerekend. Op Minder.nl vind je bijvoorbeeld een handige energievergelijker waarin alle energiebedrijven die zakelijke energie leveren worden meegenomen. Dat is toch veel handiger?

Nooit energie op maat

Tot slot is er nog een groot nadeel te vinden bij energiecollectieven voor MKB’ers. Mochten de bovenstaande nadelen je nog niet hebben afgeschrikt dan doet deze laatste dat wellicht wel. Omdat je in het geval van een collectief altijd een groot pakket zakelijke energie afneemt voor een bepaalde lage prijs betekent dit dat dat energiepakket voor iedereen binnen het collectief hetzelfde is. Oftewel: je profiteert niet van energie op maat. In het bedrijfsleven is dat best een beetje gek; het liefst betaal je toch gewoon van zakelijke energie die je zelf hebt verbruikt en niet voor een groter pakket? Hierbij geldt ook dat je vaak niet de keuze hebt uit groene of grijze energie. De meeste energiecollectieven maken nog gebruik van grijze energie. Wil jij liever groene energie dan heb je aan zo’n collectief helemaal niks. Kortom: er zijn voldoende nadelen te vinden om als MKB’er zelf even de tijd te nemen om passende zakelijke energie te vinden.