Je hoort er steeds vaker over: het leasen van een auto. Er wordt veel over gepraat en ook de reclames staan er vol mee. Ondanks dat het een veelbesproken onderwerp is, is het nog lang niet voor iedereen duidelijk wat leasen nou precies inhoudt. Welke vormen van leasen zijn er en wat zijn daar de voordelen van? Dat lees je in dit blog.
 

Een auto aanschaffen

Wanneer je een nieuwe auto gaat uitkiezen, moet je met veel dingen rekening houden. Veel mensen kiezen er, afhankelijk van hun financiële situatie, voor om een nieuwe of een tweedehands auto te kopen. Vaak gebeurt dit met eigen geld, maar soms kiest iemand er ook voor om hier geld voor te lenen. Er is echter ook een derde optie: een auto leasen.
 

Wat is leasen?

Een auto leasen is te vergelijken met het huren van een auto. Je sluit als consument een overeenkomst af met een leasebedrijf. Hierin staan afspraken over het maandelijkse betaalbedrag en de voorwaarden waaraan jij en het bedrijf moeten voldoen. Het bedrag wordt onder andere bepaald door het aantal kilometers dat je verwacht te rijden en het merk en model van de auto. Er zijn verschillende soorten van leasen, wat we nu zullen bespreken.
 

Operational lease

Operational lease is in Nederland de meest voorkomende vorm van leasen. Dat is misschien ook wel logisch, want hierbij wordt alles voor jou geregeld. Je hoeft niet bang te zijn voor onverwachte kosten aan het einde van de maand, want alle kosten zijn inbegrepen bij het maandbedrag. Wanneer je dus schade of pech hebt, wordt dit allemaal geregeld door de leasemaatschappij. Operational lease is een vorm van zakelijk leasen.
 

Private lease

De betekenis zit al in de naam; bij private lease ‘huur’ je een auto als particulier. Verder geldt hiervoor hetzelfde als bij operational lease. Alle kosten zijn inbegrepen in de maandelijkse afschrijving, behalve de benzine kosten.

 

Shortlease

Het grote voordeel van een shortlease is dat je niet lang aan een contract vast zit. De overeenkomst die je afsluit zal maximaal twee jaar en minimaal één maand zijn. Dit is dus ideaal voor mensen die niet het hele jaar door een auto nodig hebben. Het nadeel is wel dat je meestal minder keuze hebt uit verschillende merken en modellen van auto’s.
 

Financial lease

Ook dit is een vorm van zakelijk leasen. Het grootste verschil met de andere vormen is dat je, wanneer je kiest voor financial lease, uiteindelijk eigenaar wordt van de auto. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor onderhoud en reparatie. Ook de kosten die daarbij horen zijn voor jou.

Aanbevolen voor jou