Het beveiligen van persoonlijke (online) informatie is erg belangrijk, vooral als het gaat om een kwetsbare doelgroep of om je eigen gegevens, zoals wachtwoorden. Lees hier meer over hoe je gegevens op de juiste manier beveiligt, waarom je dit doet en wat de gevolgen kunnen zijn als je hier niet juist mee omgaat.

Waarom beveiligen?

Niet iedereen is zich bewust van de risico’s die kunnen ontstaan als je je gegevens niet beveiligd. Als het alleen gaat om je eigen gegevens is dit natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid als er iets gebeurt. Maar als je gegevens van patiënten of klanten bewaard is het essentieel, en vaak ook verplicht, om te zorgen voor een goede digitale beveiliging. Zo zijn er verschillende systemen beschikbaar waar je gebruik van kunt maken. Indien je advies wil kun je altijd zoeken naar een NEN 7510 consultant, dit is geschikt voor bedrijven in de zorg. NEN 7510 is de norm in de zorgbranche, regel daarom altijd advies van een specialist op dit gebied.

Tips

Om je eigen persoonlijke gegevens te beschermen tegen hackers kun je gebruik maken van een speciale website of app waarin je je wachtwoorden kan opslaan. Dit zijn extra beveiligde digitale omgevingen en waarborgen je gegevens goed. Ook als je wachtwoorden van bijvoorbeeld klanten moet opslaan is dit erg handig en overzichtelijk. Verander ook één keer per maand je wachtwoord en gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Bij het kiezen van een nieuw wachtwoord is het handig om niet iets te kiezen dat voor de hand ligt, zoals je geboortedatum.

Gevolgen

Wat er kan gebeuren als je laks bent met je wachtwoorden? Dan kan het maar zo gebeuren dat je gehackt wordt, soms zijn er ook bedrijven betrokken bij datalekken. Als je data wordt gelekt en je overal hetzelfde wachtwoord gebruikt kan een hacker al jouw persoonlijke gegevens bekijken. Denk bijvoorbeeld aan een wachtwoord van je e-mailadres waar weer persoonlijke of werk e-mails in staan. Ook foto’s van je iCloud kunnen gehackt worden, je wil natuurlijk niet dat al je privé foto’s op het internet staan.

Conclusie

Voor zowel bedrijven als individuen is het beveiligen van je digitale gegevens, zo voorkom je dat je gehackt wordt. Enkele tips zijn regelmatig je wachtwoord veranderen en niks te kiezen dat voor de hand liggend is zoals je geboortedatum. Je kunt ook gebruik maken van wachtwoord systemen, zodat al de gegevens veilig zijn. Dat is natuurlijk erg prettig, want je wilt zeker weten dat je een goede keuze maakt.

Aanbevolen voor jou