Voor velen kan het erg lastig zijn, het ouder worden. Fijne rimpeltjes in het gezicht, grijze haren en pijnlijke spieren en gewrichten. Maar toch is het allemaal minder erg dan dat het lijkt. Het ouder worden is ook een teken van leven. Voor elke dag langer dat je leeft moet je alleen maar dankbaar zijn. Daarentegen zijn er wel wat maniertjes waarbij het ouder worden je toch wat gemakkelijker af gaat. Het zal nooit helemaal allemaal opgelost worden maar het maakt het wel wat makkelijker.

Hoe werkt dat ouder worden eigenlijk?

Tegenwoordig leven we veel langer dan onze voorouders. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) neemt onze levensverwachting alleen maar toe. Dit komt door onze persoonlijke gewoonten, leefomstandigheden en medische en farmacologische vooruitgang. Goede genen verhogen de kans op een langere levensduur, betere botstructuur, een gladdere huid en een betere controle over onze emoties. Ouder worden is een persoonlijke ervaring die wordt beïnvloed door zowel externe als interne factoren. Deze factoren bepalen onze manier van leven en ook hoe sierlijk we oud worden. Het resultaat van deze factoren is vaak zichtbaar in ons uiterlijk, maar kan ook merkbaar zijn aan onze emotionele gemoedstoestand. Daarnaast is een gezond en uitgebalanceerd dieet gedurende ons hele leven belangrijk, maar vooral naarmate we ouder worden. En als laatste lichaamsbeweging. De drie tekenen van een goede lichamelijke gezondheid zijn kracht, flexibiliteit en balans. Door aan deze drie factoren te werken wordt gezond oud worden een stuk makkelijker.

Hulpmiddelen

Als je dan toch al wat klachten begint te krijgen in bijvoorbeeld de rug of de nek. Dan zijn er altijd wat hulpmiddelen die je daarbij kunnen helpen. Je houding is je hele leven al belangrijk geweest maar zeker als je ouder wordt. Veel mensen hebben de neiging om anders te gaan lopen en zitten als ze er ergens pijn krijgen. Dit kan je beter niet doen. Blijf zo normaal mogelijk lopen en zitten ook als je ergens pijn hebt. Inlegzolen kunnen je helpen met het makkelijker lopen. Ze kunnen helemaal op jouw maat worden gemaakt zodat ze perfect in je schoenen passen. Een korset kan wederom ook helpen voor rugklachten. Door een korset om te doen wordt je rug constant in de goede houding gezet zodat jij zelf daar niet steeds aan hoeft te denken. Als het lopen dan nog steeds erg slecht gaat kan je altijd overwegen om een rollator aan te schaffen. Voor velen zal dit een grote stap zijn maar het gaat om het praktische. Als jij er baat bij hebt wat houd je dan nog tegen?

Aanbevolen voor jou