Geld besparen? Zo doe je dat!


De feestdagen komen er weer aan en dat betekent meestal dat er meer geld uitgaat dan dat er binnenkomt. Er moeten namelijk cadeautjes worden gekocht voor pakjesavond en voor onder de kerstboom. Daarnaast kan je uiteraard niet meer in je outfit van vorige jaar aan het kerstdiner verschijnen. Daarnaast zijn Black Friday en Cyber Monday ook net gepasseerd dus kortom, jouw bankrekening heeft het aardig te verduren in de maand december. Hier een aantal tips die je helpen om deze maand en alle andere maanden van het jaar door te komen.

Maandelijkse inkomsten en uitgaven

Bijna ieder mens heeft maandelijkse vaste inkomsten en uitgaven. Inkomsten is onder andere je loon en je vaste uitgaven zijn bijvoorbeeld je verzekering, je huur of je studiegeld. Deze inkomsten en uitgaven zijn iedere maand gelijk. Door deze op papier te zetten maak je voor jezelf een handig totaaloverzicht. Hierdoor zie je wat je overhoudt per maand. Vaak is dit veel meer dan je denkt maar dan zijn uiteraard je variabele uitgaven er nog niet vanaf. Dit zijn bijvoorbeeld je boodschappen, je abonnementen en geld dat je uitgeeft aan etentjes, avondjes stappen of kleding.

Check je abonnementen

Weet je op dit moment precies hoeveel maandelijkse abonnementen je hebt en hoeveel geld hier naar toe gaat? Vaak meer dan je denkt. Abonnementen zijn een maandelijkse kostenpost die we soms even vergeten. We hebben dit abonnement een keer afgesloten en betalen hier maandelijkse een x bedrag voor. Dit kan bijvoorbeeld een telefoon abonnement zijn, een internet abonnement maar ook een abonnement voor een streamingdienst of de sportschool. En we zeggen nu niet dat je al je abonnementen op moet zeggen maar zet voor jezelf wel alle abonnementen op een rijtje. Kijk welke je wilt houden, welke je misschien omlaag kan zetten en welke je misschien wel kunt opzeggen. Door je abonnementen eens in het half jaar te bekijken kan het je veel geld schelen.

Kijk naar aanbiedingen

Kijk je wel eens in de folders van een supermarkt of een drogisterij? Zo niet, dan wordt het nu de hoogste tijd om dit wel te doen. Door niet naar aanbiedingen te kijken betalen je de hoofdprijs terwijl dit misschien wel helemaal niet had gehoeven. Vooral de drogisterijen hebben bijna iedere week nieuwe aanbiedingen. Jouw product is misschien normaal gesproken 19,99 maar bij drogisterij X geldt er deze week de aanbieding 1 + 1 gratis op dat product. In plaats van één product voor 19,99 koop je dan twee producten voor 19,99 en heb je jezelf een tientje uitgespaard. Als je dit maandelijks voor drie of vier producten kan doen hou je zomaar opeens wat geld over iedere maand.