Het is erg belangrijk dat je boot honderd procent veilig is voor jouzelf en mensen die van de boot gebruik maken. Als je voor het eerst een boot gaat kopen, dan weet je niet precies hoe je dat kan herkennen en dat is natuurlijk logisch. Hier kan je meer informatie vinden over de punten waar je op moet letten om te zien of je boot veilig is. 

 

Reddingsvesten 

Als je kleine kinderen aan boord hebt of mensen die niet of niet goed kunnen zwemmen, dan is het erg belangrijk dat je altijd een reddingsvest aan boord hebt en dat de personen deze ook dragen. Het kan namelijk zo zijn dat je op gevaarlijke wateren gaat varen met een klein bootje zoals whaly boot en dan deze omslaat. Het gevaar hiervan is dat er een erg sterke stroming aanwezig is en dat er mogelijk mensen verdrinken. Om dit te voorkomen is het erg belangrijk dat er altijd reddingsvesten aanwezig zijn. Het maakt echt niet uit hoe groot je boot is of op wat voor wateren je vaart, zorg dat de reddingsvesten aanwezig zijn en ga zonder niet varen. 

 

Zijn er gaten in de bodem?

Een grotere boot wordt regelmatig gecontroleerd op mogelijke lekkages en daarom is het niet nodig om voor het varen hier nogmaals naar te kijken. Je kan het natuurlijk doen maar het is vrij overbodig. Als je een klein bootje hebt en na enkele maanden weer eens gaat varen, dan is het handig om de gehele bodem te controleren op gaten. Sommige gaten zie je niet en daarom is het handig om de bodem in te smeren met zeep en er vervolgens water op laten vallen. Als je ziet dat het ergens begint te bubbelen, dan weet je direct of er een lekkage zit. Mocht je dit niet doen en je gaat gevaarlijke wateren bevaren, dan is het mogelijk dat je gaat zinken. Dit kan zeer gevaarlijk zijn op gevaarlijke wateren vooral als er geen of te weinig reddingsvest aanwezig zijn. 

 

Laat de boot voor aanschaf controleren 

Boten worden gebouwd om zo veilig mogelijk te zijn maar als je een tweedehandse boot koopt, dan kan het zo zijn dat enkele veiligheidsmaatregelen verdwenen of verwijderd zijn. Als dit je eerste boot word dan is het zeer lastig om te achterhalen of de boot wel veilig is. Het is daarom verstandig om je boot te laten controleren door een partij die daar verstand van heeft. Dit kost natuurlijk geld maar je bent verzekerd van een uitstekende boot. 

Aanbevolen voor jou