De westerse week is vaak op te delen in drie delen; de werkweek, het weekend en maandag (ja, die krijgt een aparte categorie). En van die delen is de werkweek de grootste. Dat betekent dat we dus de meeste tijd van de week onze dagen vullen met werk. Het klinkt dan natuurlijk niet meer dan logisch als je dan werk beoefent waar je gelukkig van wordt. Want een groot gedeelte van je week wijd je je tijd aan die activiteit. Maar zo werkt het in de praktijk vaak niet. Heel veel mensen doen werk waar ze niet gelukkig van worden. Tijd om daar in dit nieuwe jaar verandering in te brengen. Jij begint voor jezelf.

Maak van je hobby je werk

Maar voor je je eigen baas kan noemen, moet je wel helder hebben wat je precies wilt gaan doen. En, nog belangrijker misschien, je moet daar ook in uitspringen zodat je opvalt op de markt. Een plan van aanpak dus. We weten immers allemaal dat een goede voorbereiding het halve werk is, dat is hier niet ieders. Ben je een goede schilder en haal je daar je levensgeluk uit, verzin dan een manier om hier geld mee te verdienen. Om maar een voorbeeld te noemen…

Neem een ervaringsdeskundige in de arm

Maar niemand kan het alleen en wanneer je iets doet dat zo groot is als een eigen bedrijf beginnen wanneer je hier helemaal geen ervaring mee hebt, is het niet meer dan logisch om een ervaringsdeskundige om hulp te vragen. Dit kan een professional zijn, die hiervoor gestudeerd heeft of kennis die hier (meermaals) ervaring mee heeft gehad. Zo kan je sparren over je ideeën en manieren van aanpak en kom je er op die manier achter wat er wel en niet werkt voor je met je eigen bedrijfje tegen problemen aanloopt. Zorg dat je goed verzekerd bent en altijd voorzichtig te werk gaat. Anders heb je wellicht behoefte aan een letsel advocaat.

Verwacht het onverwachte

Verwacht niet dat je van je hobby je werk maken, betekent dat je altijd gemotiveerd aan de slag gaat. Nee, iedereen heeft weleens dagen waarop het minder gaat. En waar je hobby vroeger een vrije bezigheid was, zit er nu druk achter. Dit is iets waardoor veel starters uiteindelijk afhaken omdat het de dynamiek van je bedrijf en de hobby op zich aannemelijk verandert. Maar als je je hier van tevoren bewust van bent, kan je er rekening mee houden en kom je niet voor onverwachte en misschien vervelende verassingen te staan. Het loopt altijd anders dan je denkt, maar dat houdt het wel spannend.

Aanbevolen voor jou