Indien je een grote aankoop wilt doen kun je online een lening afsluiten. Dit kun je vaak binnen twee minuten al regelen. Je dient eerst wat persoonlijke gegevens in te voeren zoals je inkomen, woonsituatie en of je bijvoorbeeld alimentatie krijgt. Daarna krijg je een overzicht met de beste kredietverstrekkers; dit hoef je dus zelf niet meer uit te zoeken. Er zijn diverse soorten leningen die je af kunt sluiten, waaronder een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Bij een doorlopend krediet leen je een X-bedrag waarvan je het afgeloste deel ook weer op kunt nemen. Bij een persoonlijke lening kun je het afgeloste bedrag niet weer opnieuw opnemen. Een persoonlijke lening geeft je dus meer zekerheid, want je weet precies wanneer de lening is afgelost. Bij een doorlopend krediet heb je daar minder zicht op en ook de rente fluctueert hierbij. 

Lening aanvragen, waar moet je op letten?

Wanneer je een lening gaat aanvragen is het zeker zaak om goed te onderzoeken of de kredietverstrekker betrouwbaar is. Soms lijkt het heel mooi, maar zit je járen aan een lening vast! Je kunt in je netwerk vragen om ervaringen met betrouwbare kredietverstrekkers. Indien je geen haast hebt met het bedrag uitgeven dat je nodig hebt kun je beter sparen, dat is goedkoper dan lenen. Houd ook rekening met fluctuerende rentes. Het kan zijn dat je een lening afsluit met een variabele rentevoet, en dat daardoor het bedrag dat je afbetaalt ineens flink stijgt. Onderzoek dus eerst hoe stabiel jouw kredietverstrekker is omtrent rentes. Als de rente flink stijgt is het handig als je jouw afbetalingstermijn kunt verlengen.

Kredietverstrekker moet akkoord geven

Het hangt ook echt af van jouw situatie of je groen licht krijgt voor jouw aanvraag. Sommige kredietverstrekkers kunnen jouw aanvraag namelijk afwijzen. Bijvoorbeeld omdat je een te laag inkomen hebt, of geen vast inkomen waardoor de kredietverstrekker te weinig zekerheid heeft omtrent jouw afbetalingscapaciteiten. Interessant weetje: bij een persoonlijke lening kun je tot wel €75.000 in één keer op je rekening gestort krijgen. Tot slot is er nog iets om rekening mee te houden; indien je een lening afsluit moet je een BKR registratie voldoen. Dit Bureau Krediet Registratie houdt bij welke leningen je hebt afgesloten en of je op tijd terug betaalt. Ook moet je oppassen dat je niet op allerlei verschillende plekken leningen gaat aanvragen, want dat kan je in de problemen brengen en daardoor kun je ook makkelijk financieel het overzicht verliezen.

Aanbevolen voor jou