Je hoeft er weinig voor te doen om te weten dat het goed zou zijn energiezuiniger te leven. Je kijkt weleens naar het weerbericht of hebt een collega die erg milieubewust is. Natuurlijk zijn er nog velen die er moeite mee hebben geliefde gemakken zomaar te laten gaan. Bijvoorbeeld geen vlees meer eten of zo min mogelijk. Alleen die ommezwaai al kan een grote stap zijn. En mocht je dat lukken, zijn er nog zoveel andere dingen die je zou kunnen veranderen om beter met het milieu om te gaan. Zoals minder lang douchen, spullen laten repareren in plaats van nieuwe te kopen en niet meer het vliegtuig pakken naar je vakantiebestemming maar de trein. Het is bijvoorbeeld best opvallend dat het de meesten van ons weinig moeite heeft gekost om de overstap te maken naar afval scheiden. Andere veranderingen gaan ons wat moeilijker af, omdat we er meer gehecht aan zijn. We weten allemaal dat we als mens niet perfect zijn, maar over het algemeen goede intenties hebben. Mijn vriend en ik hadden het laatst over ons energieverbruik in ons huis en hoe we stappen zouden kunnen maken naar minder verbruik.

Het ene niet, het andere wel

Het beste zou natuurlijk zijn om in een hutje op de hei te gaan wonen, compleet een met de natuur. Maar dat gaat ons wel wat ver. Mijn vriend zei dat ik bijvoorbeeld te lang onder de douche sta. Ik vind van niet. Ik sta daar niet overdreven lang onder. Bovendien ga ik nooit in bad en dat scheelt veel water ten opzichte van douchen heb ik altijd begrepen. Ik heb het ’s ochtends echt nodig om wakker te worden onder de douche en ga daar niet minder om douchen. Slecht van mij misschien, maar dat is een verandering waar ik nog niet bereid ben een verandering in te maken. Verder eten we zo min mogelijk vlees en als we het al kopen, kiezen we voor de biologische variant. We kopen überhaupt op een goede manier eten in, want we gooien nauwelijks eten weg. De afwasmachine gebruiken we alleen als hij helemaal vol zit. Dus meestal wassen we gezellig samen af met de hand. Ook zorgen we ervoor dat we de verwarming niet hoog zetten en alleen aan zetten als we daadwerkelijk thuis zijn. Wel gebruikt mijn vriend vaak de droger, terwijl hij de was ook te drogen kan hangen. Hij heeft een hekel aan de was doen en wil er dan zo snel mogelijk vanaf zijn. Maar goed, toch vaker de was op een rek hangen dus. Over het algemeen vond ik dat we het redelijk deden. Toch kwamen we nog op een paar punten waar we nog wel wat aan zouden kunnen doen.

Aanpassingen

Iets wat we aan het huis konden doen, was het laten isoleren. Het zou wel een investering zijn, maar beter voor het milieu en je verbruikt dan ook minder energie. Mijn vriend zei dat hij zou uitzoeken wat onze opties waren. Daarnaast konden we ook onze lampen vervangen. Bij mijn ouders wordt er binnenkort een veranda geplaatst en ze hebben ervoor gekozen daar inbouwspots led verlichting te laten plaatsen. Toen ze op foto’s lieten zien hoe dat eruit kwam te zien, was ik ervan onder de indruk hoe sfeervol het is. Als je kiest voor een dimmer, kan je er zelf voor kiezen hoe hard je het licht laat stralen. Ook verbruik je met led verlichting minder energie en gaan ze veel langer mee dan halogeen lampen. Ik vertelde mijn vriend dat ik onze lampen in huis zou vervangen met op sommige plekken een dimmer, zoals in de woonkamer. Ik zag al helemaal voor me wat voor mooi sfeervol licht we straks zouden hebben. We voelden ons helemaal goed dat we weer wat stappen zouden maken naar een milieubewuster leven.

Aanbevolen voor jou