The Life.nl
Lifestyle

Mentale hulp: alles over online therapie en piekerstoornis

De coronacrisis heeft de wereld in een globale gezondheidscrisis gestort. In de eerste maanden tot half jaar lag de focus enorm op de fysieke crisis, en terecht. Er zijn betreurenswaardig al heel veel mensen overleden aan corona. Maar een andere gezondheidscrisis is heel lang genegeerd, en wordt nu nog steeds nauwelijks actief aangepakt. Een jaar lang corona met vele weken lockdown hebben een mentale zware tol geeisd. Mensen zijn niet gebouwd om te werken met de maatregelen die we het afgelopen jaar hebben gehad. Dit horen we steeds meer op tv, maar wat wordt er echt aan gedaan om mensen te helpen met al hun zorgen en stress? Rond dit thema schrijf ik vandaag een blog. Ik ga het hebben over online therapie en de voordelen daarvan. Ook bespreek ik een piekerstoornis, en hoe online therapie daar eventueel bij kan helpen. Veel leesplezier en zorg goed voor jezelf en elkaar!

Wat zijn de voordelen van online therapie?

Vanwege de lockdown zijn veel therapiesessies verplicht online geworden. Maar dat is niet de vorm van online therapie waar ik het vandaag over ga hebben. Online therapie is een vorm van therapie waarbij de gesprekken tussen de client en de psycholoog helemaal via het internet verlopen. Ook via het internet kun je goed met een psycholoog praten en gespecialiseerde behandelprogramma’s volgen. De gesprekken zijn via een beveiligde videoverbinding, waardoor je privacy bewaart wordt. De drempel om je aan te melden voor online therapie ligt over het algemeen lager dan face-to-face therapie. Daarnaast is het super flexibel, omdat je zelf bepaalt wanneer je met jouw behandelprogramma aan de slag wilt gaan en wanneer je een afspraak wilt hebben met een behandelaar. Niet elke stap in het programma hoeft namelijk met behandelaar erbij. Ook kun je zo werken vanuit een vertrouwde omgeving, wat voor sommige mensen heel veel voordelen geeft.

Wat is een piekerstoornis precies en hoe helpt online therapie?

Een piekerstoornis is een voorbeeld van een stoornis die behandelt kan worden in deze online programma’s. Een piekerstoornis is een gevolg van overmatig piekeren. Overmatig piekeren kun je herkennen door het volgende. Steeds een gevoel van onrust en spanning, sneller moe, moeilijk kunnen concentreren, geirriteerd, spierspanning, en verstoorde slaap. De diagnose van deze piekerstoornis moet gesteld worden door een huisarts of pyscholoog. De online therapie helpt, omdat het je bekend maakt met de stoornis, je hebt een professional die naar je luisterd waardoor je je gehoord gaat voelen, het helpt je structuur aan brengen in je leven, het helpt je de stoornis te omarmen inplaats van het negeren, en nog veel meer. Het helpt mensen enorm om rustiger door het leven te gaan!

Gerelateerde Berichten

Een ritsscreen als balans tussen privacy en openheid

Peter Bokstol

Hoe moet je omgaan met ouder worden?

Peter Bokstol

Onzekerheid neem je weg met een vaderschapstest

Peter Bokstol