De temperaturen worden steeds kouder in Nederland en dat betekent ook dat het kan gaan vriezen. Zeker in de nacht dalen de temperaturen steeds verder. De strooiwagens zijn al uit de opslagplaatsen gehaald en zijn al druk bezig met strooien op sommige plekken. En dat is maar goed ook want de wegen kunnen soms spekglad zijn. Op de gladde wegen kan je gemakkelijk uitglijden en dat kan voor heel wat pijn zorgen. Weet daarom goed hoe je moet handelen tijdens een ongeluk op de weg zodat het voor zo min mogelijk problemen kan zorgen.

Stappenplan

Als er sprake is geweest van een auto-ongeluk, is het allereerst relevant om te bekijken of de situatie voor álle betrokkenen veilig is. Als je te maken hebt met eventuele gewonden is het belangrijk om zo spoedig mogelijk een ambulance te bellen via 112Het is dus uitermate belangrijk om met spoed te zorgen voor een veilige situatie. Zorg ervoor dat de auto de weg niet blokkeert en verplaats hem daarom naar de vluchthaven, vluchtstrook, parkeerplaats of tankstation. Trek daarna een veiligheidshesje aan en plaats een gevarendriehoek op de weg achter de auto. Verder is het heel belangrijk dat je het slachtoffer of slachtoffers niet verplaatst tot dat de ambulance is gearriveerd. Zo kan je de verwondingen alleen maar erger maken.

De gevolgen van een ongeluk

De eerste stap naar herstel is erkenning. Mensen hebben vaak de neiging om gewoon maar ‘door te gaan’. Ach, die wond valt wel mee, dat herstelt thuis wel. Of die nekpijn is morgen wel weer over. Als je je klachten niet erkent, is er een grote mogelijkheid dat je te lang met je klachten doorloopt. Dit is vaak niet bevorderlijk voor een spoedig herstel. Daarom is het belangrijk dat je je klachten en je letsel erkent. In een later stadium is het ook van belang dat je accepteert dat alles niet even snel gaat. Dat je accepteert dat je letsel bepaalde complicaties met zich meebrengt. En dat herstel soms betekent dat je slechts kleine stapjes maakt. Heb begrip voor je eigen letsel en vraag dit ook van je omgeving. Je zult merken dat je herstel dan extra soepel verloopt. Om het herstel voorspoediger te laten verlopen kan je een korset kopen. Dit geeft extra steun aan je rug waardoor je sneller en makkelijker weer op stap zult kunnen. Zo’n korset kan je dragen zonder dat andere mensen het zullen zien. Dit kan gemakkelijk onder je kleding waardoor niemand je korset ziet. Kijk wel goed of je de goede maat korset hebt gekocht. Een te klein korset kan erg beklemmend voelen en een te groot korset kan weer snel afzakken.

Aanbevolen voor jou