The Life.nl
Reviews

Stap jij ook over naar elektrisch rijden?

Toen het vorig jaar tijd was om mijn geliefde Seat Ibiza te vervangen stond ik voor een moeilijke keuze. Want waar begin je ooit, als je een nieuwe auto wilt? Ten eerste kun je leasen of kopen, maar ook elektrisch rijden was een optie geworden. Vervolgens moet je dan ook nog een merk en model kiezen dat goed bij jou past. Na een hoop gepuzzel ben ik dan toch overgestapt naar elektrisch rijden en ik kan je vertellen, ik ben om! Om jouw dat gepuzzel te besparen, zet ik hier de belangrijkste punten neer waar je rekening mee moet houden als jij ook over wilt stappen naar elektrisch rijden, of als je er gewoon wat meer over wilt weten.

Wat is elektrisch rijden?

Elektrisch rijden houdt simpelweg in dat je schoner, stiller en met minder CO2-uitstoot rijdt dan met rijden op benzine, diesel of gas. Een elektrische auto stoot namelijk 40% minder CO2 uit en heeft geen uitlaat waar fijnstof of stikstofoxiden uitkomen. Hiermee draagt het dus bij aan een betere luchtkwaliteit en een schoner land!

Op dit moment rijden er zo’n 180.000 elektrische auto’s rond in Nederland. Dit lijkt misschien niet veel als je bedenkt dat er in totaal 8,5 miljoen auto’s rijden. Toch is het aantal elektrische auto’s de laatste tijd flink gestegen. Automerken zijn flink aan het investeren in elektrisch rijden waardoor de markt zich ontwikkeld. Er worden steeds  ‘betere’ elektrische auto’s gemaakt. Zo gaan de accu’s langer mee en er staan overal veel meer laadpalen. Ook wordt het steeds betaalbaarder, toegankelijker en gebruiksvriendelijker.

Voordelen

Een van de grootste voordelen van elektrisch rijden zijn de lage energiekosten. Je betaalt maar zo’n €0,045 per kilometer! En je hoeft dus nooit meer naar een pompstation. Je kunt je auto gewoon opladen bij een laadpaal in de buurt of een snellaadstation. Daarnaast betaal je geen wegenbelasting meer en is de auto goedkoper in onderhoud omdat een elektromotor minder onderhoud nodig heeft dan een brandstofmotor. Tot slot is de auto muisstil en draag jij op een manier je steentje bij aan een beter milieu.

Nadelen

Omdat het elektrisch rijden nog relatief nieuw is, zijn er ook een paar nadelen waar je rekening mee moet houden. De aanschafprijs is namelijk behoorlijk hoog, ondanks dat er veel nieuwe modellen op de markt komen. Ook moet je bedenken wat je gaat doen als je geen laadpaal in de buurt hebt, aangezien je je auto dan (een stuk) verder moet parkeren. Tussendoor snel opladen bij een station kost toch wel minstens een half uur. Daarnaast komt de stilte van de auto’s de verkeersveiligheid niet ten goede.

Leasen of kopen

Na mijn eigen onderzoek naar elektrisch rijden kwam ik tot de conclusie dat je op dit moment beter een elektrische auto kunt leasen dan kopen. De komende jaren zullen er namelijk nog meer innovaties gedaan worden, waardoor de dagwaarde hard achteruit kan gaan. Mijn tip dus? Lease een elektrische auto!

Gerelateerde Berichten

Kerstgevoel en gekke cadeaus

Peter Bokstol

Lifehack: de pakketten van Tezet

Peter Bokstol

Airsoft als ideale kerstactiviteit

Peter Bokstol