De feestdagen komen eraan. Iedereen is al hard bezig met hun beste recepten voor dat familiediner op Tweede Kerstdag of die befaamde brunch waar oma altijd zeurt over de aardappelsalade, en jij moet dit jaar de wijn uitkiezen. Maar hoe selecteer je nu in hemelsnaam een goede wijn? Ga je op merk en kies je voor iets als masseria borgo dei trulli, of doe je het volledig op wat je weet en selecteer je per fles? Kortom; hoe regel jij de beste wijn voor de feestdagen? 

De kenners 

Allereerst, voordat je überhaupt de supermarkt of slijterij binnenstapt met je boodschappentas en je goede moed, is het goed om de basisprincipes van wijn te begrijpen. Die feitjes die ‘wijnkenners’ altijd naar je hoofd gooien, weet je wel? Wijn en eten combineren klinkt of lijkt heel lastig en complex, maar er zijn een paar trucjes waardoor je eigenlijk al bijna nooit de mist in kan gaan, zelfs al ken je niet elke obscure wijnboerderij in Chili. De wijn moet namelijk kleuren bij het eten. Wordt er een lichte salade geserveerd, met zalm en ijsbergsla? Witte wijn, en dan waarschijnlijk een wat drogere. Wordt er een stoofpot geserveerd met mals vlees, donkere jus en aardappelpuree? Rood, absoluut. De wijn moet namelijk qua intensiteit matchen met het eten, en wit is zowel in kleur als intensiteit een lichtere wijn. Hoe droger je bij wit gaat, hoe intenser, maar hij is nooit zo zwaar als rood. Ook is het goed om te weten dat je rood eigenlijk nooit combineert met vis, en dat je rood eigenlijk altijd combineert met vettig eten; die balanceren elkaar goed uit. Bij een goede steak gaat dus rode wijn. 

Hét merk 

Wél op merk selecteren omdat er simpelweg te veel keus is als je het op de andere manier doet, is overigens ook geen slechte zaak. Een merk als Masseria Borgo Dei Trulli, waar jarenlang vakmanschap voor een unieke en fantastische selectie aan wijnen heeft gezorgd, is een perfecte keuze voor de feestdagen. Dit Italiaanse wijnhuis gelooft dat de kern van goede wijn hem zit in goed fruit, hard werken én een grote passie voor wijn maken. Met hun selectie zit je dus eigenlijk sowieso gebakken!

 

Welke wijn je ook meeneemt dit najaar; als jij hem zelf maar lekker vindt. Dat blijft toch wel het belangrijkst. Dus, fijne feestdagen, en geniet van de perfecte combinatie tussen wijn en eten!

Aanbevolen voor jou