Het grootste deel van de mensen is gewoon in loondienst. Zoals het ‘normaal’ gaat: je gaat werken bij een bedrijf en je krijgt een arbeidscontract. Maar wat mensen soms vergeten is dat als je ergens goed in bent, je ook als zelfstandige kan gaan werken. ZZP’er staat voor ‘Zelfstandige Zonder Personeel’ en betekent dus dat je een eigen eenmanszaak runt. Wil je weten of en waarom dit een goede keuze kan zijn voor jou? Lees dan snel deze blog. 

Alles zelf bepalen 

De voornaamste reden dat als zelfstandige werken ideaal is, is natuurlijk omdat je op die manier alles zelf kunt bepalen. Je hebt geen vast aantal uren waar je je aan moet houden, je hebt geen baas of leidinggevende boven waarmee je rekening moet houden en je kan zelf alles bepalen over hoe je je bedrijf runt. Van reclame tot je eigen uurloon, echt ALLES is jouw keuze. Hoewel dit voordeel natuurlijk erg zwaar weegt, kleven er ook wel nadelen aan het werken als zelfstandige. Deze nadelen zal je dus moeten afwegen tegenover dit grote voordeel.

Nadelen 

De nadelen van werken als zelfstandige is eigenlijk hetzelfde als het voordeel. Je moet namelijk alles zelf doen en zelf kiezen. Dit kan best lastig zijn als je net begint, want eigenlijk wil je dag en nacht werken aan het op niveau krijgen van jouw bedrijfje. En daarnaast kan het ook lastig zijn als je niet alle kennis hebt die je nodig hebt voor bepaalde taken/keuzes. Als je bijvoorbeeld geen verstand hebt van marketing, kan het best lastig zijn om reclame te maken voor jouw eenmanszaak. Gelukkig kan je hier ook altijd weer veel over lezen online, online cursussen voor volgen of desnoods iemands advies inwinnen. 

Eigen ervaring

Zelf ben ik begonnen als ZZP-klusser. Ik kwam er een aantal jaar geleden achter dat ik best wel handig ben in zelf schilderen, lampjes ophangen en stuken. Vanuit hier heb ik mijn eigen bedrijf opgezet waar ik deze werkzaamheden uitvoer. Al mijn gereedschap en materialen koop ik online op Bouwmaat. Voor mijn werkzaamheden is het belangrijk dat ik goede trappen van Altrex en steigers heb waarop ik veilig kan staan als ik bijvoorbeeld het plafond moet stuken of schilderen. Hiervoor koop ik altijd de producten van Altrex, deze zijn betaalbaar en kwalitatief erg goed. 

Aanbevolen voor jou