Na een lange reis of vakantie is de omschakeling naar het dagelijks leven altijd weer even lastig. Je kunt de herinneringen en het ontspannen gevoel nog even vasthouden door erover te vertellen aan vrienden en familie, maar bijvoorbeeld ook door een fotoalbum te maken. Misschien zie je daar tegenop, omdat je denkt dat het heel veel werk is. Gelukkig valt dit erg mee. In dit blog zal ik je wat tips en ideeën geven waarmee je snel aan de slag kunt.

 

1. Bedenk het thema

Als voorbeeld gaf ik net een reis of vakantie als thema voor een fotoboek, maar je kunt natuurlijk ook andere onderwerpen kiezen. Het eerste jaar van je dochter bijvoorbeeld, of een boek gevuld met foto’s van jouw huisdier(en). Hou je ervan om te fotograferen? Dan kun je ook beginnen aan een nieuwe serie en deze later laten afdrukken.

 

2. Maak een tijdlijn

Dit hoeft natuurlijk niet in alle gevallen, maar soms is het leuk om de foto’s op volgorde van tijd te plaatsen. Dat is bijvoorbeeld een goed idee voor als je een jaar (of twee) van je kind vast hebt gelegd. Kinderen kunnen heel erg veranderen binnen een jaar, waardoor het verwarrend kan zijn om de verschillende tijden door elkaar te gebruiken. Als je een natuur- of reisreportage hebt gemaakt hoef je dit natuurlijk niet te doen.

 

3. Wees niet te zuinig met het aantal bladzijden

Wanneer je online een fotoboek maakt betaal je vaak voor een bepaald aantal bladzijden. Sommige mensen zijn geneigd om iedere pagina helemaal vol te zetten met foto’s, maar soms is het juist mooier om af en toe een hele pagina te vullen met één foto. Je kunt er zelfs voor kiezen om een foto door te laten lopen over twee pagina’s.

 

4. Voeg af en toe wat tekst toe

Tussen alle afbeeldingen door kan het best leuk zijn om zo nu en dan iets te schrijven. Zoek bijvoorbeeld een paar dingen op die kenmerken zijn voor de streek waar je geweest bent, wanneer je een vakantie of reisboek maakt. Bij een fotoalbum over je kind zou je grappige anekdotes kunnen schrijven, of belangrijke momenten. Zorg er wel voor dat de tekst niet overheersend wordt en dat het echt iets toevoegt.

 

5. Laat ruimte vrij voor andere dingen

Zoals eerder gezegd hoef je niet alle vrije ruimte te vullen met foto’s. Als je af en toe een ruimte leeg houdt, kun je hier later iets anders in plakken. Denk bijvoorbeeld aan een brochure, een geboortekaartje, een vliegticket of een tekening. Dit zorgt voor variatie en maakt het fotoboek nog net iets unieker!

Aanbevolen voor jou